Om batterijakten

For informasjon og regler for Batterijakten, besøk siden: Regler og premier

For informasjon om Batterisikkerhet, besøk Batterisikkerhet

Lærerveiledning finner dere under undervisningsopplegg

Nederst på denne siden kan dere laste ned plakater og følgebrev fra materiellpakken.

Hva er batterijakten?

Batterijakten 2024 varer fra 4. mars til 24. mars. Batterijakten er en klassekonkurranse for 4. klasse arrangert av Miljøagentene. Elevene skal samle inn brukte batterier, og sørge for at de gjenvinnes i stedet for at de havner i søpla, eller enda verre – i naturen.

Batterijakten er en morsom, miljøvennlig og lærerik konkurranse, som både skaper engasjement og samhold i klasserommet. I 2023 deltok over 900 klasser, og landets batterijegere samlet inn 138 tonn husholdningsbatterier til gjenvinning! I Batterijakten får man poeng ved å samle inn brukte batterier, og løse kreative ukesoppdrag underveis. I tillegg til konkurransen følger det med et undervisningsopplegg som øker forståelsen for miljøutfordringer og hvorfor man er med på Batterijakten. Undervisningsopplegget er bygget på kompetansemål i naturfag, samfunnsfag og matte, men kan brukes i alle fag.

FAKTA OG TALL

Hvert år kjøper vi nordmenn over 2000 tonn husholdningsbatterier, og før Batterijakten ble startet opp i 2013 ble under 1 av 3 batterier levert til gjenvinning i Norge. Resten ble kastet i restavfallet eller i naturen.

De siste årene har det kommet mer søkelys på å gjenvinne brukte husholdningsbatterier, men det er fortsatt 7% som oppgir at de pleier å kaste batterier i restavfall. Batterijakten samler inn disse batteriene, leverer dem til gjenvinning, og informere om gjenvinning av husholdningsbatterier.

Siden Batterijakten startet i 2013 har over 150.000 elever landet rundt samlet inn nesten 1000 tonn husholdningsbatterier. Det er like mye som tre passasjerfly veier! Det er en enorm innsats, vi ikke tror det finnes maken til i hele verden.

GODE MILJØVANER STARTER I BARNDOMMEN.

Batterijakten er konkurransen som gir alle fjerdeklassinger sjansen til å lære mer om gjenvinning, kretsløpstenkning og hvordan vi kan bli bedre til å ta vare på jordens ressurser. Med Batterijakten kan dere gjøre en enkel og viktig innsats for miljøet mens dere har det gøy sammen. Ved å følge batteriets reise fra innsamling til gjenvinning, får dere et bedre bilde av kretsløpstenkning.

Vi håper at konkurransen bidrar til å øke engasjementet for miljøet og å ta bedre vare på tingene vi har. Å se på batterier og annet avfall som ressurser, er noe vi lærer oss i ung alder. Det har vi nytte av hele livet.

Spørsmål kan rettes til batterijakten@miljoagentene.no

Samarbeidspartnere

MILJØAGENTENE – BARNAS MILJØVERNORGANISASJON.

Miljøagentene en ideell medlemsorganisasjon for barn. Vi vil skape et varig og løsningsorientert engasjement for natur og miljøvern hos flest mulig barn på barns premisser. Vi arbeider for å gi barn troen på seg selv, framtiden og at det nytter å gjøre noe. Miljøagentene er en selvstendig og livssynsnøytral organisasjon, det vil si at vi er politisk og religiøst uavhengige. Vi vil at de politiske partiene skal bli enda bedre til å ta vare på jorda, og synes alle bør bli flinkere til å respektere hverandres tro og livssyn. Miljøagentene ønsker en jord hvor menneskene vet hva naturen tåler og handler og lever etter det. Vi jobber for et renere miljø og en tryggere framtid. Vi oppfordrer alle miljøagenter til å oppdage vår fantastiske natur, og å utforske sammenhengen mellom menneskene og naturen. Alle barn kan bli miljøagenter!

Du kan nå oss på telefon 96 90 18 20 eller på batterijakten@miljoagentene.no. Les også mer på www.miljoagentene.no!

BATTERIRETUR

Batteriretur er et godkjent returselskap for batterier i Norge. Batteriretur har en landsdekkende innsamling av alle typer batterier, fra bitte små knappceller til store industibatterier som veier flere tusen kilo. Batteriretur eies av batteriimpotører og er et non-profitselskap, som betyr at målet ikke er å tjene penger. Sikkerhet og miljøets beste er hovedfokus.

Batteriretur bestyr av tre forskjellige avdelinger: AS Batteriretur som tar hånd om start og industribatterier, Rebatt AS som tar hånd om portable batterier (de som samles inn i Batterijakten) og Batteriretur Høyenergi som tar hånd om batterier fra el- og hybridbiler.

Alle batterier skal samles inn for gjenvinning, og ingen batterier skal i restavfallet. I Norge kan du levere batterier på 20 000 plasser rundt om i landet. Batteriretur har et samarbeid med ca. 350 innsamlere, som samler inn batterier og frakter dem til oss i Batteriretur®️ Det er ulike kjemiske sammensetninger i batterier, og noen batterier er farlig avfall. Alle batterier Batteriretur samler inn blir gjenvunnet ved de beste og godkjente gjenvinningsanleggene i Europa. Batterier kan leveres i den butikk som du kjøper dem i. Batterier kan også leveres kan kommunale/interkommunale mottaksstasjoner eller mottak for farlig avfall. Privatpersoner kan levere inn batterier gratis.

CLAS OHLSON

Å løse hverdagens små praktiske problemer har vært Clas Ohlsons hovedoppgave siden 1918. De tilbyr smarte og pålitelige dingser som gjør hverdagen enklere. Grunnleggeren Clas Ohlson var forut for sin tid ikke bare når det gjaldt innovasjoner og smarte løsninger, men også når det kom til sosialt ansvar. Han tok godt vare på de ansatte og kundene, og han støttet lokalsamfunnet på mange måter. I dag følger bedriften sin grunnleggers fotspor og tar ansvar for påvirkningen deres aktiviteter har. Bærekraft er en nøkkel til vår fremtid. De selger prisgunstige produkter til rett kvalitet. En viktig del av Clas Ohlsons kvalitetskonsept er at produktene er produsert og transportert under trygge, rettferdige, humane og lovlige forhold. De strever etter å gjøre de valgene for produksjon og transport som gjør minst mulig skade på miljøet. Ønsker du å bli bedre kjent med oss? Les mer om vårt ansvar og hva vi gjør her.

VARTA

VARTA er en av verdens største produsenter av kvalitetsbatterier og ble grunnlagt i 1887 i Tyskland. I dag finnes Varta i over 50 land og jobber aktivt med å stadig videreutvikle batteriers ytelse, kvalitet og innovasjon. Vi føler et dypt engasjement for våre produksjonsanlegg og arbeider aktivt med vårt miljøansvar. VARTA Consumer Batteries har satt høye standarder for miljøvennlig utvikling, ressursbesparende produksjon, sikker og langvarig levetid og effektiv avfallshåndtering. Med nyskapende, bransjeledende teknologier kan vi redusere eller helt hindre eventuell negativ påvirkning på miljøet. Dette gjenspeiles i vår miljøpolitikk.

Alle batterier – ikke bare de som inneholder miljøgifter – som skal samles inn for å resirkuleres. Både produsenter og forhandlere må være med å ta ansvar for at dette blir gjort. Varta som produsent og Clas Ohlson som forhandler tar dette ansvaret på alvor og det var derfor naturlig å velge disse som samarbeidspartnere for Batterijakten. Batteriretur er et returselskap som jobber for å gjenvinne flest mulig batterier.

Nedlastbare filer fra materiellpakken 2024

Diplom til alle deltagere

Poeng­kalkulator

Poeng for batterier

0 kg pr elev á 100p

0p
+

Poeng for oppdrag

Oppdrag 1
Oppdrag 2
Oppdrag 3
0p
+

Totalt

0p
Lukk
Laster inn

Vi tar ditt personvern på alvor

Vi bruker Cookies til å holde deg innlogget og informasjon knyttet til din bruker. Dette er nødvendige for å få nettsiden til å fungere. I tillegg ønsker vi å spore trafikk. Du kan lese mer om personvern her.

404...